previous arrow
next arrow
Slider

Borsonline – Mariann: Együnk sáskát, cserebogarat

Ön bevállalná?

Ön bevállalná?

Szabó Mariann a Bogárétel Alapívány elnöke. A munkássága során az ízeltlábúak fogyasztását népszerűsíti. Ennek nem hivatalos elődje a 2015-ben létrehozott Rovarevők Magyarországi Közössége nevű Facebook-oldal volt. Ezen kívül Mariann jól funkcionáló autistaként született, így állapota nem akadályozza ambíciói elérésében. Sőt egy ideje testépítéssel és erőemeléssel is versenyszinten foglalkozik.

Szabó Mariann: sok, Magyarországon őshonos ízeltlábú ehető. Például a cserebogár, a szarvasbogár, az erdei hangyák tojása vagy a lombszöcske© MTI

– A Bogárétel Alapítvány neve nem szakszerű, mivel a bogarak az ízeltlábúak csoportjának csak egy részét teszik ki, a hangzása viszont jó, köznapi, és azt sugallja, hogy az emberek fogyaszthatnak ízeltlábúakat – magyarázta Marianna. – Egyébként sok, Magyarországon őshonos ízeltlábú ehető. Például cserebogár, szarvasbogár, erdei hangyák tojása, lombszöcskék és így to­vább. De nem ajánlom, hogy a természetből fogják be, mert a nö­vény­védő szerek miatt kockázatos a fogyasztásuk. Inkább egy-egy megbízható eleségállat-tenyésztőtől szerezzék be a hozzávalókat az érdeklődők! A tápértékük igen változó, fajonként, illetve a különféle fejlődési stádiumokban, de összességében a változatos aminosav- és ásványianyag-összetétel, omega 3-as zsírsavak nagy arányú jelenléte majdnem minden ízeltlábúnál jellemző.

A sáska sörkorcsolyának is kiváló

Csípős

Azt mondják a hozzáértők, hogy a rovarevés véget vethetne a világon az éhezésnek. Csak azt nem mondták meg, hogy azért, mert mindenki jóllakik vagy mindenki éhen hal. Huszti Zoltán

Az alapítvány elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkészítésnél fontos a purgálás, ami a béltartalom kiürítését jelenti. A baktériumok, amelyeket tartalmazhatnak, 2-3 perces főzéssel hatástalaníthatóak. De sütéssel is viszonylag jó eredmény érhető el. Sok rovarnak annyira enyhe az íze, hogy ízlés szerint bármivel befűszerezhető, akár édességbe is tehető. A lisztkukacnak például mandulás az íze, így süteményekhez is ideális.

– Kapcsolatot tartok külföldi fórumokkal, és azt tapasztalom, hogy nyugaton már befogadóak erre az emberek, Magyarország felzárkóztatásában pedig bízom – mesélte Mariann.

Sült sáska

Hozzávalók: 5 sáska * 3 csipet fűszersó (ízlés szerint sültcsirke-fűszersó vagy amilyen kéznél van) * olaj (nem muszáj, de ha beszerezhető, akkor szőlőmagolaj). Vannak, akik az állat derekát eszik csak meg (tehát eltávolítják a szárnyait, lábait, fejét), de ez felesleges. Egyedül a szárnya nem fogyasztható.

Elkészítése:

1. A sáskákat forró vízbe teszem, egy percig forralom is. Villával kiszedem őket.

2. Kis mennyiségű pácot készítek az olajból és a fűszersóból (vagyis összekeverem őket), bekenem vele a sáskákat, és állni hagyom cirka félórát.

3. Forró olajban pillanatok alatt kisütöm.

4. Amikor fokozni akarom a hatást, injekciós tűvel majonézt szívok fel, amit a tű segítségével a ropogós farokrészbe fecskendezek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 6 =