previous arrow
next arrow
Slider

Blikk – Vészjósló kutatás: bogarakat fogunk enni a klímaváltozás miatt?

Szabó Mariann két éve óriási rovarrajongó. Párjának is gyakran kínál szöcskét.

Magyarország — Csirke helyett szöcske, pulyka helyett lárva – a tudósok szerint ilyen fogások kerülhetnek a tányérunkra pár évtized múlva.

A hagyományos menüsort több okból kell majd kibővíteni: egyrészt a klímaváltozás miatt borul fel a konyha rendje, másrészt a föld túlnépesedése okán. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világszervezet (FAO) előrejelzése szerint 2050-ben a föld népessége meghaladja a 9 milliárdot, a mostanihoz képest 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség. Mivel az egyre inkább szélsőséges időjárás miatt a zöldség-gyümölcs termesztést, ami az állatok takarmányozásában is létfontosságú, át kell szervezni, már most szükség van az új élelemforrások felkutatására.

 A szélsőséges időjárás miatt újra kell gondolni a mezőgazdaságot

– Az előrejelzések szerint 2100-ra 2-4 fokkal emelkedik a hőmérséklet. Mivel ha melegebb van, gyorsabban párolog el a csapadék, így ez már jelentős vízhiányt fog okozni az olyan klasszikus takarmánynövényeinknél, mint a búza, a kukorica vagy az árpa. Így könnyen elképzelhető, hogy ezek hiánytermékek lesznek – mondta dr. Lakatos László klímakutató.

A hústermékek helyettesítésére a szakemberek szerint például kiválóan alkalmasak a rovarok.

– Nagyjából 2000 ehető rovarfaj létezik: a növényevő rovarokat, és inkább a lárvákat szokták fogyasztani – fejtegette Szél Győző rovarkutató, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa. – A rovaroknak nagyon kedvező a fehérje-zsír arányuk: a sáskahús például sokkal kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a sertés. Ráadásul a tenyésztésükhöz kevesebb helyre van szükség, és rövid idő alatt elérik a kifejlett kort.

Szabó Mariann nagy rajongója a bogárhúsnak.

– 2015 elején kóstoltam először rovart. Kísérletként elindítottam a Rovarevők Magyarországi Közössége nevű oldalt és csoportot. Az első kóstolóm édesanyám volt, aki azóta is segít a főzésben, kísérletezésben. A páromnak is nagyon tetszik, ha sütök valamit, rögtön követeli is a saját részét. Az én abszolút kedvencem a liszt­kukac.


Madagszkári csótány sajtszósszal

A madagaszkári bütykös csótányt meg kell tisztítani, majd fagyasztani, a kiolvadás után pedig alacsony lángon főzni. Ezután nem kell mást tenni, mint körömvágó ollóval a lábakat és potrohot a hasi részen levágni, majd a páncél felfejtése után a húst 180 °C-n, enyhe pirulásig kókuszzsírban sütni, végül sajtszósszal leönteni.


A kávéval is gond lesz

A Kávé Világszervezet megkongatta a vészharangot: a klímaváltozás miatt 2050-re felére zsugorodhat a kávéültetvények területe. A globális felmelegedés nyomán ugyanis egyre inkább elszaporodnak azok a kártevők, amelyek pusztítják a kávécserjét, emelett a növény nagyon érzékeny a hőmérsékletingadozásra.

Forrás:

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/bogarakat-fogunk-enni-a-klimavaltozas-miatt/q88d77l

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 18 =